Het tweede brein: de Intrigerende rol van onze darmen in onze gezondheid

De darmen spelen een belangrijke rol in ons lichaam. De darmen verteren onze voeding maar ze zijn ook een onderdeel van ons immuunsysteem. Daarnaast worden de darmen ook ons tweede brein genoemd. Je darmen hebben namelijk ook een zenuwstelsel.

Verschillende taken voeren de darmen zelfstandig uit - zonder instructies van je hersenen.

Je brein is verbonden met je darmen door de langste hersenzenuw, de nervus vagus, van het lichaam. De darmen en de hersenen communiceren via deze zenuw met elkaar.

Recente studies tonen aan dat onze spijsvertering onze gemoedstoestand kan beïnvloeden.Een goede spijsvertering zorgt voor fijne emoties en een slechte spijsvertering zorgt voor ellendige emoties.

Onze darmen zijn dus niet enkel belangrijk voor de spijsvertering, maar ook voor ons immuunsysteem en onze emoties.


Er zijn verschillende factoren die onze spijsvertering belemmeren. Veel factoren zijn in een vorig artikel besproken, maar één factor is nog niet besproken: een slechte darmflora.

Een goede darmflora is essentieel voor een goede spijsvertering, maar dus ook voor een goed immuunsysteem en een goede gemoedstoestand.

Een daling van het aantal goede bacteriën en een toename van het aantal schadelijke bacteriën gaat gepaard met een opgezette buik, winderigheid en een afwijkende ontlasting.

Goede bacteriën in de darmen verminderen depressie- en angstsymptomen en kan de gemoedstoestand verbeteren. Daarnaast versterken goede bacteriën je natuurlijke afweersysteem.

Een goede probiotica is soms noodzakelijk om de darmen van goede bacteriën te voorzien. Wij verkopen een zeer goede probiotica.

Bekijk deze video van Frank Suarez voor meer informatie over de darmflora en probiotica en hoe een goede probiotica te onderscheiden van een slechte probiotica.

 

Heb je vragen over jouw metabolisme, de informatie in deze nieuwsbrief of wat dan ook, dan kan je onze consultants altijd bellen. Onze consultants staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden.